top of page

Kies de ideale aannemer in zeven stappen

De zoektocht naar de ideale, kwaliteitsvolle aannemer brengt vaak heel wat kopzorgen met zich mee. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? We geven je zeven tips om de knoop een pak gemakkelijker door te hakken. 


1. Wees er op tijd bij

De beste aannemers zijn het langst op voorhand bezet. Een waarheid die staat als een huis. Ruwbouwaannemers zitten vaak al tot een jaar later volgeboekt. Zeker de kleinere bedrijfjes. Maar hetzelfde geldt ook voor aannemers later in het (ver)bouwproces, zoals voor je dak-, chape- of plakwerken.

Laat je hier zeker niet door afschrikken. Dit kan ook een voordeel zijn. Als je binnen een paar maanden pas kan beginnen, dan heb je – afhankelijk van de grootte van je project – rustig de tijd om de nodige offertes te vergelijken en alles tot in de puntjes voor te bereiden. Moet je om bepaalde redenen toch sneller starten, maak dan extra doordacht je keuze. 
 

2. Hou je ogen en oren wijd open

Mond-aan-mondreclame werkt beter dan ooit. Vraag daarom meteen naar ervaringen in je directe omgeving. Zowel goede als minder goede aannemers gaan snel over de tongen. Leg je oor te luister bij kennissen, vrienden en familie. Iedereen die met bouwen te maken heeft gekregen, kan je meteen enkele aannemers aanreiken. Je zal vlug merken dat vaak dezelfde namen terugkeren. 

Ken je niet meteen iemand met een relevante bouwervaring? Op het online bouwplatform Build Your Home vind je een database van meer dan 14.000 betrouwbare aannemers. Momenteel voeren Build Your Home een ratingsysteem in waarmee je in een oogwenk ziet hoe de ervaringen waren van hun eerdere klanten.
 

3. Gebruik het web, maar met een kritische bril

Online vind je ontelbaar veel fora of recensiepagina’s terug met commentaren over firma’s en aannemers. Op basis van deze ervaringen kan je al een eerste beeld vormen. Neem deze reacties wel met een korreltje zout. Kritiek is snel gegeven, terwijl een positief woord snel als vanzelfsprekend wordt beschouwd. En je weet nooit honderd procent zeker wat de achterliggende reden van een klacht is. Volg evenmin blind goede commentaren. Kortom: wees kritisch.


4. Check de financiële situatie

Heb je intussen al wat namen in je hoofd? Ga dan eerst eens hun financiële gezondheid na. Alle aannemers op Build Your Home zijn lid van Confederatie Bouw en zijn vrij van sociale en fiscale schulden. Zit jouw aannemer niet in de databank? Controleer de financiële status dan via de Kruispuntbank van Ondernemingen.


5. Referenties, referenties en nog eens referenties

Misschien wel de belangrijkste tip. Als het totaalplaatje er tot nog toe heel goed uitziet, dan is de volgende stap het opvragen van referenties. Ga je een nieuwbouw zetten of grondig renoveren? Vraag dan minstens twee referenties op per ruwbouwaannemer. Meer nog, bel de bewoners in kwestie op en vraag hen of je hen een kort bezoekje mag brengen. Want ook al is het eindresultaat vlekkeloos, de samenwerking is dat misschien niet altijd geweest.

Ook voor je buitenschrijnwerk, dakwerken en gevelbekleding is het een goed idee om referenties op te vragen en die eventueel van dichterbij te bekijken. Naar binnenafwerking toe is deze stap natuurlijk iets minder evident, al kan je altijd fotomateriaal opvragen bij de aannemer in kwestie.


6. Spreek persoonlijk met de aannemer af

Heb je een aantal goede kandidaten gevonden? Hopelijk valt de prijs dan ook zo goed mee. Vraag bij elk van hen offertes op. Beter nog: spreek eerst persoonlijk af met de aannemer en overloop je plannen. Zo heb je meteen ook al een indruk van welk vlees je in de kuip hebt. En misschien heeft hij nog extra tips waar je nog niet over hebt nagedacht. Op basis van je gesprek maakt je aannemer dan een vrijblijvende offerte op.


7. Kijk verder dan de prijs

Zijn de verschillende offertes binnen? Zorg ervoor dat je appelen met appelen vergelijkt. En lees je offerte zeker heel goed na, ook de kleine lettertjes. Is er iets niet helemaal duidelijk? Wees dan zeker niet bang om extra uitleg te vragen.

En staar je vooral niet blind op de prijs. Een veel lagere prijs is vaak ook gewoon te mooi om waar te zijn, maar “hoe duurder, hoe beter” gaat ook niet altijd op. En nogmaals: ben je 100 % overtuigd van de kwaliteit van je aannemer, maar is hij de komende maanden volzet? Dan is die het wachten waarschijnlijk zeker waard.

Met deze tips zet je alvast een eerste goede stap richting een kwaliteitsvolle aannemer. Klaar voor de zoektocht? Build Your Home verzamelt alle informatie die je maar nodig hebt op één plaats. Zo kan je niet alleen aannemers rechtstreeks contacteren voor een offerte of een opdracht plaatsen bij meerdere geschikte aannemers in jouw regio, maar krijg je meteen ook het laatste nieuws mee rond lifestyle, trends, premies en fiscale voordelen. Wil je weten welke rechten en plichten je hebt als (ver)bouwer? Dan kan je ook hiervoor terecht op Build Your Home.

bottom of page