top of page
sky-clouds-construction-brick-layer-78113.jpg

Zo lang is je aannemer aansprakelijk voor gebreken aan je woning
 

Geef een reactie / bouwrecht / Door adv. Jan Roodhooft
 

Je deed een beroep op een aannemer voor het bouwen of verbouwen van je woning.  Een tijdje na de uitvoering van de werken duiken er gebreken op.  Hoe lang kan je je aannemer daarvoor aansprakelijk stellen?
 

Zichtbare gebreken
 

Is er sprake van zichtbare gebreken dan moet je die ten laatste inroepen op het moment van de oplevering van de werken. Zichtbare gebreken zijn bijvoorbeeld een muurtegel die gebarsten is, een vloer die scheef ligt en dies meer.  Weet overigens dat een oplevering niet altijd even ‘formeel’ gebeurt.  Zo kan het zonder meer betalen van de laatste factuur van je aannemer of het feit dat je je intrek neemt in de woning of de werken zonder meer in gebruik neemt zonder opmerkingen te maken wel eens als een aanvaarding van de werken worden aanzien.
 

Tienjarige aansprakelijkheid
 

Voor sommige gebreken is je aannemer 10 jaar aansprakelijk.  In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht geldt dat niet voor alle problemen die zich later voordoen met de door de aannemer uitgevoerde werken.  Het gaat integendeel enkel om gebreken die van aard zijn om de stevigheid van het gebouw of van een belangrijk onderdeel ervan in het gedrang te brengen. De meeste gebreken zullen echter niet zo ver gaan.  Voorbeelden van gebreken die een tienjarige aansprakelijkheid met zich kunnen brengen zijn het wegzakken van de funderingen, het rotten van het buitenschrijnwerk en dies meer.
 

Lichtere gebreken
 

Is er sprake van lichtere verborgen gebreken dan is je aannemer geen tien jaar aansprakelijk.  Je moet zo’n gebreken inroepen binnen een korte termijn nadat je ze hebt vastgesteld. Je zal, als er zich zo’n gebrek voordoet, ook moeten aantonen dat het gebrek al ‘in de kiem’ aanwezig was op het moment van de oplevering van de werken (hoewel het dan nog niet te zien was).  Voorbeelden van zo’n lichte gebreken zijn het ontstaan van condensatie in beglazing, het afschilferen van buitenschilderwerk enz…. 
 

Extra garantie
 

Het gebeurt soms dat je aannemer je meer garantie geeft dan diegene die hij je wettelijk gezien moet geven.  Krijg je zo’n commerciële garantie dan kan het zijn dat je langer bij je aannemer kan aankloppen als er gebreken zijn. De garantievoorwaarden zijn in dat geval bepalend om te weten wat je precies kan vragen.

 

bottom of page