Opmaak van een EPC
Als eigenaar, koper of huurder van een woonst geniet je graag van een aangenaam wooncomfort.
Één van onze basisbehoeften om aan dat wooncomfort te voldoen is energie.
Energie om de woning gezellig en aangenaam te verwarmen of om onze dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren.
Dat energieverbruik is afhankelijk van de aard van de woning. Daarom werd het energieprestatiecertificaat in het leven geroepen.
Wat is een EPC-attest?
Een energieprestatiecertificaat (EPC-attest) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig jouw wooneenheid/gebouw is. Elke woning krijgt hiervoor een label gaande van A+ (energiezuinig) tot F (energieverslindend). Het EPC toont ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).
Welke score je woning krijgt, is erg afhankelijk van de gebruikte isolatiematerialen in de gebouwschil en de technische installaties die voorzien zijn.
Waarom heb je een EPC-attest nodig?
Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Aan de hand van het energielabel kunnen potentiële kandidaten inschatten of een bepaalde woning al dan niet hoge energiekosten met zich zal meebrengen.
Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om het energielabel van je woning te vermelden in alle advertenties die je plaatst om je woonst aan te bieden op de markt. Wil jij dus verkopen of verhuren? Dan heb je een energieprestatiecertificaat nodig.
Welk EPC heb je nodig?
Een energieprestatiecertificaat is al meer dan 10 jaar verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen, appartementen en studio’s. Sinds 2020 is een EPC ook verplicht voor kleine niet-residentiële eenheden. Deze attesten worden opgesteld door een erkend energiedeskundige en worden opgedeeld in ‘EPC bouw’ of ‘EPC voor bestaande woning’.
Om het je eenvoudig te maken bij de aanvraag van je energieprestatiecertificaat, hebben we onze keuringen opgesplitst per categorie. Zo kan jij snel en eenvoudig online je EPC-attest aanvragen.
Voorwaarden
-
Hoe een EPC er (sinds 2019) uitziet, kunt u zien in dit voorbeeld-EPC (PDF) (Bestaand gebouw met woonfunctie).
-
Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid ook weergegeven met een energielabel. Dit EPC-label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).
-
In het EPC staan ook aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw.
-
-
Op het EPC staat de energiescore van de wooneenheid in kWh/m² (kilowattuur per vierkante meter). Hoe lager die energiescore, hoe energiezuiniger de woning is.
-
Een EPC wordt opgemaakt per wooneenheid die over de nodige woonvoorzieningen beschikt om autonoom te kunnen functioneren. Een 'autonome wooneenheid' heeft een woonruimte, een eigen toilet, een eigen bad of douche, een eigen keuken of kitchenette. Sinds 1-6-2020 wordt elk eenheid die wordt ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte als een autonome wooneenheid beschouwd.
-
Een EPC moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A.
-
Een EPC is 10 jaar geldig.
-
U hebt dit EPC of een geldig EPC Bouw nodig vóór u een woning, appartement, studio, ... publiekelijk te koop of te huur stelt.
-
Wie een woning met een slechte energieprestatie renoveert, kan in aanmerking komen voor een EPC-labelpremie of een renteloze lening voor nieuwe eigenaars in 2021. Om de slechte en de verbeterde energieprestatie te bewijzen, hebt u EPC's nodig.
Procedure
-
Het EPC moet opgemaakt worden door een energiedeskundige type A. Raadpleeg daarvoor de lijst van erkende energiedeskundigen type A .
-
De energiedeskundige
-
doet de nodige vaststellingen tijdens een plaatsbezoek (met naleving van de corona-voorzorgsmaatregelen)
-
kijkt naar de isolatiematerialen, de ramen, de verwarming, ...
-
gebruikt een softwareprogramma van de overheid.
-
-
De energiedeskundige mag ook gebruik maken van bewijsstukken. Dat zijn documenten van de eigenaar die de aanwezigheid van isolatie, materialen of toestellen aantonen. Op de aanstiplijst (pdf)(Word bestand) staat welke documenten de eigenaar aan de energiedeskundige bezorgt.
-
De opmaak van een EPC neemt meestal ongeveer een halve dag in beslag.
Duplicaat
-
Bent u het EPC kwijt? Vraag een duplicaat aan de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt.
-
Weet u niet of er van uw woning wel of geen EPC opgemaakt is?
Weet u niet welke energiedeskundige het EPC heeft opgemaakt?-
Neem contact met het Vlaams Energieagentschap via het contactformulier.
-
Voeg als bijlage een schriftelijk bewijs toe dat u de eigenaar bent van de woning, bv. kopie van akte of onroerende voorheffing.
-
Het Vlaams Energieagentschap zal u een kopie van het EPC bezorgen (zonder handtekening van de energiedeskundige).
-
Vraag bij de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt een ondertekend duplicaat.
-
Bedrag
Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het is het best de prijs en kwaliteit van verschillende energiedeskundigen te vergelijken.
De verkoper of verhuurder kan de kostprijs van het EPC niet inbrengen in de belastingaangifte.
Wilt u een woning, appartement, studio, ... publiekelijk te koop of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. https://www.energiesparen.be/epc-toepassingsgebied-vanaf-2021
Maak je woning energiezuinig, bespaar voor het leven.
Renoveer slim, woon energiezuinig
Energiezuinig wonen hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Met enkele ingrepen kan je het energieverbruik van je woning serieus beperken.
Meer comfort, minder kosten
Zo woon je beter en dat is goed voor je portemonnee.
Met wat je jaarlijks uitspaart kan je heel wat meer genieten …
of opzij zetten voor de keuken van je dromen.
Check mijn huis!
Hoe energiezuinig is jouw woning?
Hoe kan het beter? Wat kost het en wat brengt het op? Welke premies zijn er?
Bekijk de mogelijkheden van jouw huis, download het stappenplan en bereken je winst.