Primaire verluchting naar boven,
door het dak via 1 technische koker! Meerdere wc staan dan ook beter boven elkaar op elk verdiep!
Indien je een verluchting systeem D hebt...hou dan rekening mee dat deze impuls ver genoeg staat van primaire verluchting, anders komt de reuk van beerput binnen!
Controle putten buitenomgeving
Septische afvoeren
Hoogte vloerafwerking
Standaard hoogte wc tot vloerafwerking 42 cm
Beton hoogte op niveau +1 enz...
Tijdens de bouwwerken is het aangeraden deze tijdelijke blauwe of rode stoppen te plaatsen om te beletten dat er bouwresten in de afvoeren terecht komen...voordeel van deze afvoeren ook hoger te plaatsen ten opzichte van betonplaat voorkom je ook dat deze verstopt geraken, doordat de tijdelijke stoppen kunnen beschadigd worden...wel opletten dat de buizen dan ook niet beschadigd worden!
Controle - T
Via stankslot naar straatriolering
Controle -T meestal in onderliggende garage of kruipruimte
Reductie (verloopstuk)
T - 45°
Bocht - 2 x 45°
altijd voor septische afvoer
Hier tussen beerput plaatsen
Buis diam 110...maar niet groter voor woningen...helling van 1,5 cm per meter.
Doorstromer!
Bocht - 45° - indien nodig x 2
Stankslot - hier vuilwater aansluiten
Controle put - doorstromer...best voor beerput plaatsen!
Buizen van diam 110 worden geplaatst onder grond en onder betonplaat, en dit tot niveau...hoger dan de afgewerkte vloerpas (0.00) gelijkvloers...om gemakkelijk erop aan te kunnen koppelen!
Niveau afgewerkte vloer gelijkvloers
Scheiden van afvalwater en regenwater
In Vlaanderen is het in bepaalde gevallen verplicht om afvalwater en regenwater te scheiden. Regenwater mag dan niet in de afvalwaterriool terechtkomen. Voor het regenwater zijn er dan verschillende mogelijkheden:
-
laten infiltreren in de grond
-
tijdelijke opslag
-
lozen in de regenwaterafvoer van het gescheiden rioleringsstelsel (als dat er is).
Wanneer is scheiding van afvalwater en regenwater verplicht? Dat hangt af van het bouwjaar van uw woning en van het rioleringsstelsel in uw straat.
Wanneer is scheiding van afvalwater en regenwater verplicht?
-
Voor nieuwe gebouwen of bij grondige verbouwing van een woning. Daarvoor geldt de 'Gewestelijke stedenbouwkundige verordening Hemelwater'.
-
Als er in de straat een gescheiden rioolstelsel is. Of uw straat al een gescheiden riolering heeft, kunt u navragen bij uw rioolbeheerder. Voor bestaande gebouwen is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater alleen verplicht als er daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.
-
Bij renovatie of heraanleg van de riool in uw straat, zult u dus verplicht worden om uw regenwater af te koppelen, zodat het niet meer samen met het afvalwater in de afvalwaterriool terechtkomt. Het regenwater moet afgekoppeld zijn op het moment dat de rioleringswerken in uw straat zijn uitgevoerd. Bij elke ingreep aan uw woning, of wanneer u de tuin opnieuw aanlegt, bekijkt u daarom best of u het regen- en afvalwater kan scheiden. Zo voorkomt u bijkomende kosten in de toekomst.
In bepaalde gevallen is ook een regenwaterput voor die woningen verplicht.
Zuivering van het afvalwater
Voor de zuivering van het huishoudelijk afvalwater zijn het Vlaamse Gewest, de gemeenten én de waterverbruikers zelf verantwoordelijk. Dat betekent:
-
dat de eigenaar van het gebouw verplicht is om, op eigen kosten, aan te sluiten op de riolering (als die er ligt)
-
dat de eigenaar van het gebouw, als er geen riolering ligt, het afvalwater zelf moet zuiveren vóór het geloosd wordt.
Op het zoneringsplan van de gemeente is voor elk adres vastgelegd of het gebouw moet aansluiten op de riolering of het afvalwater zelf moet zuiveren. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de gemeente stellen dat plan in samenspraak op. Het zoneringsplan toont in welke zuiveringszone uw woning ligt en bepaalt welke maatregelen de rioolbeheerder, de gemeente en de eigenaar van de woning moeten nemen.
Voor vragen over riolering kunt u terecht bij uw rioolbeheerder. Dat kan uw gemeente zijn, maar ook een andere beheerder, die door uw gemeente aangesteld werd. U kunt er ook navragen of u verplicht bent een septische put te plaatsen.
De gemeentelijke rioleringen monden uit in grote collectoren. Die voeren grote hoeveelheden afvalwater af naar een rioolwaterzuiveringsstation. In de zuiveringsstations wordt het afvalwater in verschillende stappen biologisch gezuiverd totdat de kwaliteit voldoende is om het te lozen in een waterloop. De nv Aquafin staat in voor de uitbouw en de exploitatie van die bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen.
Keuring van privériolering
Sinds 1 juli 2011 is bij nieuwbouw of bij grote werken aan uw afvoerleidingen voor afval- en/of regenwater, een keuring van de privériolering verplicht. Met privériolering wordt bedoeld: uw leidingen voor waterafvoer tot aan de aansluiting op de openbare riolering.