Hoeveel voorschot mag je aannemer vragen? Zes gouden tips
Wat doe je wanneer je aannemer een te hoog voorschot vraagt? En wanneer spreken we überhaupt over een te hoog bedrag? Geen sinecure voor de onzekere bouwheer. Hoe voorkom je dat je met de mond vol tanden staat wanneer het moment daar is?
Wet-Breyne biedt bescherming
Als je voor een nieuwbouw of totaalrenovatie werkt met een algemene aannemer of sleutel-op-de-deurfirma, zit je veilig dankzij de Wet-Breyne. Die stelt dat de aannemer niet meer dan 5 % van het totaalbedrag mag eisen als voorschot. Bovendien ben je beschermd tegen onregelmatigheden in het contract, én liggen je betalingsvoorwaarden vast.
Wet-Breyne niet van toepassing? Vermijd grote voorschotten
Anders is het wanneer je met verschillende aannemers je (ver)bouwproject aangaat en de Wet-Breyne niet van toepassing is. In dat geval is een aannemer vrij om zijn voorschot te kiezen. Gouden tip daar: vermijd grote voorschotten.
Een voorschot van 20 à 30 % bij aanvang van werken is normaal. Vergeet niet dat aannemers heel wat grondstoffen en materialen moeten aankopen. Bovendien schieten ze ook de btw voor. Maar vaak wordt er geen voorschotten gevraagd maar worden er tussentijdse facturen gestuurd met gedetailleerde vorderingsstaat als de werken zijn gevorderd en zeker bij betrouwbare aannemers!
Leg alles goed vast op papier
Alles komt dus neer op het maken van goede afspraken. Hier zijn een aantal tips die je best niet in de wind slaat:
-
Betaal nooit buitensporige sommen vooraf. Ben je niet akkoord met een gevraagd voorschot, probeer tot een compromis te komen nog voor je de offerte ondertekent.
-
Lees alle voorwaarden in je contractvoorstel dubbel na. Hoe is je prijs – en dus ook je voorschot – bepaald?
-
Bij grotere projecten, bijvoorbeeld de ruwbouwfase, betaal je best naargelang de werken vorderen. Veel aannemers doen dit standaard per afgewerkte tussenfase, nadat je architect telkens groen licht heeft gegeven.
-
Spreek naast de precieze som ook de betalingsmomenten af. Dit is zowel voor jou als voor de aannemer gunstig.
-
Zet alle gemaakte afspraken op papier, mét handtekeningen van beide partijen. Zo kan je altijd terugvallen op geschreven documenten.
-
Betaal zo weinig mogelijk cash. En vraag facturen en betalingsbewijzen op. Zwartwerk is niet enkel illegaal. Als er iets misgaat, sta je allesbehalve sterk in je schoenen. Bovendien heb je je facturen nodig om premies en belastingverminderingen aan te vragen.
Ben je nog op zoek naar de geschikte aannemer? Neem dan een kijkje op buildyourhome.be.